Logo P4C
Filozofie pro děti
v centru pozornosti … myšLenka
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
    

 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Hledající společenství (community of inquiry)

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra -> Další témata...
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor(ka) Zpráva
Petr Bauman



Založen(a): 29.1.2007
Příspěvky: 288
Město: České Budějovice

PříspěvekZaslal(a): 23. 03. 2008 19:20:21    Předmět: Hledající společenství (community of inquiry) Citovat

Příspěvky, které jsem vylovil a seskupil z jiných témat. Kdyby se vám zdálo, že tu chybí něco zásadního, tak se určitě ozvěte, nebo to sem rovnou přidejte.

Z tématu: Jde to vůbec? v sekci "Školka a 1. třída"

Alena Brepta Skuhrovcová:
Takže Sabi myslíš, že filozofický dialog s dětmi je možný( nebo spíš úspěšnější) až ve chvíli, kdy začne existovat hledající společenství? Že dokud alespoň většina z nich necítí potřebu hledat a řešit otázku společně nemůže to fungovat?

Sabina Koubková
.. Ale asi, Alčo, je to tak, jak píšeš. Asi si to vážně myslím. A důvod je ten, že jsem to zažila u nás i u rožnovských - že prostě se pro tu diskusi zapálí jen část a další část pak nevydrží (jako my) prostě tu část hodiny prosedět, ale začnou nějakým způsobem dělat bordel a vedoucí v tu chvíli se, dle mého, více zaměřuje (i třeba jen podvědomky) na ty rušivé elementy (stejně tak ale i ta děcka, která by byla ochotna diskutovat)...

Alena Brepta Skuhrovcová
No já s tebou souhlasím.. Když jsi to napsala tak mě to přímo nakoplo.
Přijde mi to VELICE DŮLEŽITÉ. Dokonce mám pocit, že jsi mi tím odpověděla na moji otázku zda to vůbec jde.. Jde to ,ale ne bez hledajícího společenství a to je to první co si musíme uvědomit.. Když se pracuje s dospělými, vytvoří se celkem samo ( i když něříkám že snadno), proto na P4C lidé přijdou, chtějí hledat a rozumí tomu co je diskuze..

Ale jak to provést s dětmi aby vzniklo hledající společenství?
Co je základem tohoto společenství?
Je třeba aby to byl tým, nebo individuality?
Jak takové společenství svořit?

(Týjo.. vidíte já si pořídím tabuli a za všechny ty otázky se podepíšu do závorky.. Taky soupeřim kdo bude mít víc otázek , nebo spíš ve kterém mém příspěvku to bude.. )

Petr Bauman
Myslím, že jakékoli společenství, má-li přirozeně fungovat, musí vzniknout z nějakého důvodu, který ty lidi nějak přirozeně spojuje. A aby fungovalo dlouhodobě, musí je stmelovat nějaká společná činnost, nějaký společný zájem. Proto si myslím, že snažit se "vytvářet" společenství nějakým cíleným úsilím, které by nesouviselo s tím, proč jsou spolu, nebude z dlouhodobého hlediska efektivní. Soustředil bych se právě na tu společnou aktivitu. A to, aby byla skutečně společná (reagovala na nějaký společný zájem). V tom je asi ten kámen úrazu. Propojit filozofování s aktivitou, kterou si všichni nějak SPOLEČNĚ užijí. Tohle asi naráží na dvojí obtíž:
1) mezilidské vztahy - někteří prostě nemají chuť užívat si cokoli s někým, na kom jim něco vadí. Tohle se podle mě nedá řešit paušálně, ale podle konkrétních "vad"
2) rozdílnost zájmů - děti jsou různé a baví je různé typy aktivit; ve volném čase je to o to náročnější, že touha "užívat si" je tam jaksi programová...
Asi jsem ničemu nepomohl. V tom, co řkám, mi jde hlavně o to, že problém vzniku a fungování hledajícího společenství má jednak stránku vztahovou, jednak obsahovou (hodnoty, postoje, zájmy...) a každá z těch stránek, když skřípe, se musí řešit jinak.
Se vztahy je potíž především proto, že se tvoří jinde než v tom kroužku. Proto je asi tak náročná práce v Rožnově. Se zájmy je to sice taky těžké, ale věřím, že jak budete děti víc poznávat, zjistíte, na co slyší a na co ne. Jen je možná třeba dát si pozor na to, jak nevycházet jen z aktuálních zájmů dětí, ale také jim ukazovat nové možnosti, aby mohly ochutnat něco, do čeho se jim třeba na začátku ani moc nechce. Tam myslím, že může být problém v příliš liberálním přístupu, se kterým si děti zvyklé (z výuky) na něco jiného moc neví rady.
Ale jsem optimista: máte spoustu nápadů, jak dělat filozofii zajímavě. Tak myslím, že se toho spousta časem poddá. Pořád si říkám, že když Michelovi S. děti na začátku skákali po lavicích, tak zas tak špatní nejsme

Alena Brepta Skuhrovcová
dík Peťo, vidíš a já to myslela jako řečnické otázky.. Co píšeš je zajímavé(budu to muset ještě lépe prostudovat, teď nestíham...) Ale spíš bych se chtěla zeptat (nejen tebe) jestli to co tu Sabina nadhodila (1. je tvorba společenství a na to navazuje filozofování, popř. může být tou společnou aktivitou která tmelí společenství), vám přijde taky tolik důležité? A to speciálně pro mladší věk..

Petr Bauman
Má-li být "Filozofie pro děti" (alespoň v pojetí M. Lipmana a spol.) funkční, je hledající společenství podmínkou. Filozofovat ale samozřejmě lze i jinak než ve skupině, i když sám dávám přednost právě Lipmanovu přístupu (community of inquiry). Vytvoření HS je důležité vždy - nejen pro mladší věk. Mladší děti ale mají nižší frustrační toleranci a mnohem dříve dají najevo, že "něco nefunguje", takže to vypadá, jakoby to v tomto věku bylo důležitější...

Jana Cimr
Takže musíme nejdříve tvořit hledající společenství a pak teprve je šance s dětmi dělat filosofii?
Mě přijde, že celkem přirozeně nejdříve tvoříme společenství - první hodiny jsme věnovali třeba jen spolupráci mezi dětmi navzájem a námi, pravidly a tak, a teď se třeba k problematickým věcem vracíme.
Ale jinak mám v tom teď trošku chaos, protože zrovinka prožívám takovou menší krizi v mém přístupu a práci v filosofii pro děti Přijde mi, že zůstáváme na povrchu a to bych asi nechtěla. Děti jsou asi přirozeně schopné filosofovat a diskutovat, ale záleží na nás zda je dokážeme dostatečně vtáhnout do diskuze (prohlubující otázky ...) a pokud si nevědí rady tak jim poskytnout doplňující cvičení a tak, ale to mi zatím asi moc nejde .. Myslím si, že děti to nebere, když jim neotevřeme nic nového nebo pro ně zajímavého - z toho ale asi také vychází pojem hledajícího společenství - pokud společně nic nehledáme a nenacházíme nemá to pak smysl - protože by to bylo jen povídání pro povídání.
No, nevím možná je tohle co jsem psala tak trochu slovní salát, ale snažím se to v sobě nějak utřídit a porovnat a samotné mi to moc nejde.

Alena Brepta Skuhrovcová
To byl docela srozumitelný salát, nevím já bych asi neřekla že "musíme" 1. dělat společenství, ale pokud vznikne a jednotlivci se budou navzájem vnímat jako společenství a ne jako pouze jednotlivci, půjde to snadněji.
Samozrejmě, že od začátku zařazuješ ffické aktivity (tvorba pravidel). A Peťova myšlenka, že společenství by měl spojovat společný zájem (či něco jiného společného) a ne dělat společenství pro společenství, se mi líbí.
Ale Jani, já mám pocit, jako bys neviděla výsledky vašeho úsilí ( možná to tak není,nevím).. Že říkáš, že se ti to zdá povrchní. Na to, aby jsi se dostala hlouběji, myslím potřebuješ mnohem více času. Že aktivity, které s nimi děláte, v sobě mají hloubku, ale ta se projeví třeba až za rok, za dva.. Oni přirozeně přemýšlí, hledají a vy jim k tomu dáváte příležitost.. A oni zase vám, protože jste na tom v podstatě stejně.

Držím ti (vám) palce..

Petr Bauman
Líp než Ája bych to neřekl.
Ještě možná jedna myšlenka: problém, co řešíme, mi trochu připomíná otázku Co bylo dřív: slepice, nebo vejce? Vznikne dřív filozofické hledající společenství, nebo filozofický dialog? Asi to jde ruku v ruce. A co je dřív: prohlubující se vztah spolupráce ve skupině, nebo prohlubující se dialog, na němž se podílejí členové skupiny (prohlubování funguje jen v interakci: na začátku v interakci učitele a skupiny, později v interakci všech se všemi...)?
Jak říká Ája, chce to čas. A věřím tomu, že za čas budete mít na Máji filozoficý kurník: plný vajec i slepic. A vsadím se, že nebudete vědět, co z toho se tam objevilo dřív

Ríša Macků

huu, tady se to zase nejak rozjelo...

K tomu, co psal Petr 24. 2. 17:51:
- myslim, ze je tam jeste treti aspekt - organizacni - rekl bych, ze na to narazime na Roznove - zkratka v druzine uz je zazity nejaky zpusob fungovani, deti se zapisuji do ruznych krouzku, tam pak chodi (aby nemuseli celou dobu trcet v druzine), moc se mezi sebou nebavi, protoze to na tech krouzcich nepotrebuji - a ted do toho prijde nekdo, kdo se snazi o hledajici spolecenstvi.. no asi si dovedete predstavit, ze to neni bzunda...

K tomu, co psala Jana 25. 2. 9:19:
- kdyz jsem byl na prvnim intenzivnim kurzu, tak vsichni mluvili o hledajicim spolecenstvi a bavili se o tom, jestli tam uz je, nebo neni a ja nevedel o co jde, a pak se najednou NECO stalo a od te chvile ty diskuse byly jine; a tohle NECO jsem zatim citil na kazdem kurzu, nekdy prislo druhy den, nekdy predposledni - ted nechci, aby to vypadalo, ze FPD je cosi okultistickeho, ale jen chci rict, ze vznik hledajiciho spolecenstvi urcite nezavisi jen na tech seznamovackach, spolecnych pravidlech a celkove na tom, ze se skupina stmeli; a jeste jsem si taky vsiml, ze vzdy kratce pred tim, nez jsem citil tuhle zmenu, doslo k nejakemu propadaku, problemu (neco takoveho) - no to jsem zvedav, jestli tyhle moje psycho-posunky nekoho budou zajimat

K tomu vsemu:
- hodne zalezi na prvnich hodinach/schuzkach/setkanich - my jsme si to mozna na Provazku trochu pokazili tim, ze jsme si hodne hrali (i kdyz filozoficky) a deti nam ted pri diskuzi nevydrzi dele nez 5 minut - to jim pak ten spolecny zajem o hledani pri diskusi nahlodava spolecny zajem o hledani treba pri hre na schovku ; ale da se to, ono kdyz se zahraji tri filozoficke hry a po kazde je 5 minut diskuze, tak uz je to 15 minut diskuze za hodinu - a to je u takovych deti docela dobry (myslim, ne?) - ale to prohlubovani taky jeste vazne...

Sabina Koubková
.. Já myslím, že nejenom na kurzech - já bych řekla, že třeba i tady na foru.. Takže na tom, co říkáš, je určitě něco pravdy... Jen by mne zajímalo, jestli to u těch děcech už třeba přišlo a já to nyní tedy beru jako normální stav a nebo zda nás to ještě čeká ... jen s tím "propadákem, problémem" jsi mne tedy moc nenadchl ;o)

Ríša Macků
No, to je zajimava myslenka - muze na virtualnim foru vzniknout hledajici spolecenstvi?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Z tématu: Porovnávání v sekci "FPD ve volném čase"

Ríša Macků
...myslim, ze geneze hledajiciho spolecenstvi je hodne dlouha a s detmi, ktere mame na Provazku 1x tydne je to proces na roky..

Petr Bauman
Tohle tvrzení je podle mě dost zajímavé. A určitě souvisí s tím, jak rozumíme tomu, co to vlastně HS je. Nevzniká HS už třeba tím, že jsme se sešli? Existují kritéria, podle kterých bysme řekli, že se pozná, že HS vzniklo?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ríša Macků (k problému řešení nekázně v kroužku FPD)
Ale ciste hypoteticky - tim, ze vstupujeme do rvacky o 20 let mladsich lidi jako deus ex machina, napomahame vytvoreni hledajiciho spolecenstvi vic, nez kdyby k tomu dospeli ty lidi jinym zpusobem? Nebo zalezi na tom, zda po "odtrzeni rvoucich se" nasleduje jeste neco, co by mohlo dat zaklad hledajicimu spolecenstvi?

Petr Bauman
...hm. asi bychj způsob řešení konfliktu volil podle jeho dramatičnosti a závažnosti (jak moc ubližuje). Aby HS mohlo fungovat - před konfliktem i po něm - podle mě potřebuje tu společnou činnost (hledání) vyvolanou společným zájmem (něco najít, něčemu přijít na kloub) a udržovanou společnou angažovaností na věci (že nám o to nalezení opravdu jde). Pokud důležitost (negativa) konfliktu převáží významnost hledání, pak se podle mě HS rozpadne... dokud se poměr oněch negativ a pozitiv zase nezmění.
Trochu mi to připomíná i "konflikt" v tomto tématu. Chvílemi to vypadá jako "na diskusní nože", ale pak jedeme dál - protože nám záleží na tom, co řešíme, víc než na chvilce nepříjemných pocitů - např. z toho, že mě někdo nechápe. A teď mě napadá, že je třeba ještě jedna věc kromě společného zájmu: víra v to, že společné hledání bude prospěšnější než hledání "v klidu o samotě". Někdy je možné, že mi na té věci záleží natolik, že si řeknu, že "s těmahle" se nikam nedostanu a budu v hledání pokračovat raději sám - nebo s někým jiným.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi/autorce Odeslat soukromou zprávu Tituly Zaměstnavatel / Škola Souhlasím se zveřejněním těchto údajů na stránce Kontakty
Ríša Macků



Založen(a): 3.2.2007
Příspěvky: 401
Město: Č. Budějovice CZ

PříspěvekZaslal(a): 25. 03. 2008 21:35:25    Předmět: Citovat

Nedavno jsem v jedne diskusi na tomto foru vypustil nasledujici:
citace:
...myslim, ze geneze hledajiciho spolecenstvi je hodne dlouha a s detmi, ktere mame na Provazku 1x tydne je to proces na roky..

A Petr Bauman na to reagoval:
citace:

Tohle tvrzení je podle mě dost zajímavé. A určitě souvisí s tím, jak rozumíme tomu, co to vlastně HS je. Nevzniká HS už třeba tím, že jsme se sešli? Existují kritéria, podle kterých bysme řekli, že se pozná, že HS vzniklo?

A ja ted pokracuji opet slovy Petra, ktera pouzil v diskusi k jine veci:
citace:
Aby HS mohlo fungovat ...podle mě potřebuje tu společnou činnost (hledání) vyvolanou společným zájmem (něco najít, něčemu přijít na kloub) a udržovanou společnou angažovaností na věci (že nám o to nalezení opravdu jde).

Myslim si tedy, ze HS muze vzniknout uz okamzikem, kdy se sejdeme. Ale asi se musi sejit prave ti lide, kteri maji zajem hledat. A toho jsme bohuzel zatim na Provazku nedosahli, proto jsem napsal, ze je to proces na roky...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi/autorce Odeslat soukromou zprávu Tituly Zaměstnavatel / Škola Souhlasím se zveřejněním těchto údajů na stránce Kontakty
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra -> Další témata... Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
tvorba webu webových stránek webdesign